You Are here: Home Новини КЗК глоби М-Тел за нелоялна конкуренция с близо 400 000лв.

21 -February -2019

КЗК глоби М-Тел за нелоялна конкуренция с близо 400 000лв.

ПДФ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила на „Мобилтел" ЕАД глоба в размер на 361 863 лв. във връзка с предлагане на електронно съобщителните услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по „избор" на клиента, които представляват по същество забранена от закона добавка, съобщават от КЗК.

Искането е подадено от „Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори „ТВ Клуб 2000" (НСМСКО), което действа в качеството си на пълномощник на молителите - „Вирджиния Ер Ен" ЕООД, „Пан телеком" ЕООД, „Интерсат" ООД, „Делта ТВ" ООД, „Кракра" АД, ЕТ, „Вива-Дочка Вълкова" ЕТ, „Мултимедиа БГ" ЕООД и „Кабелсат запад" ООД.

В периода от 1 октомври 2012 г. до 11 ноември 2012 г. "Мобилтел" организира и провежда рекламна кампания по предлагане на пакети „Повече за теб", в три варианта (Икономичен, Стандартен и Разширен) използвайки рекламното послание: „..С пакет „Повече за теб" получаваш всичко - тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор".

В решението се установило, че от страна на „Мобилтел", заедно с предоставяните по пакетите услуги се предоставят и добавки с безвъзмезден характер, предлагани под формата на „подарък", които не попадат в кръга на изрично посочените в закона изключения. Предвид предоставената от организатора на кампанията възможност да получат добавка както настоящи абонати на дружеството, така и на нови такива, КЗК достигнала до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на „Мобилтел" към услугите на дружеството.

В решението се посочва, че поведението на „Мобилтел" е от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение можели да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Вижте ни във Facebook