You Are here: Home Новини КЗК санкционира „Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД за нелоялна конкуренция.

21 -February -2019

КЗК санкционира „Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД за нелоялна конкуренция.

ПДФ

 Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК от страна на от страна на „Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД във връзка с разпространение на телевизионно съдържание до крайни потребители без заплащане на обичайния за дейността разход за кабелните оператори –лицензионно възнаграждение.

Производството е образувано по искане на „Българска Телекомуникационна Компания“ ЕАД, „А1 България“ ЕАД и „Булсатком“ ЕАД с твърдения за извършени нарушения по чл. 29 и чл. 31 от ЗЗК от страна на „Аетос ТВ“ ЕООД,„Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД и „РНТВ“ ЕООД.

В хода на проучването по преписката е установено, че през 2015 г. „Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД предоставя телевизионно съдържание на крайни потребители без дружеството да заплаща лицензионно възнаграждение, като това поведение е установено по надлежния за това ред от Министерство на културата. Комисията приема, че неплащането на обичайното за дейността лицензионно възнаграждение от страна на „Вирджиния – ЕР ЕН“ ЕООД води до спестяване на ресурси, които за другите конкурентни дружества представляват необходим разход за предоставяне на услугата разпространение на телевизионно съдържание.

Комисията определи имуществената санкция в размер на 3 % от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2017 г., което възлиза на 5 910 лв.

Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК на интернет адрес: http://reg.cpc.bg.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Вижте ни във Facebook