You Are here: Home Новини КЗК санкционира с общо над 450 хиляди лева „Норделинк-България“ ЕООД и „Нетуоркс-България“ ЕООД за нелоялна конкуренция.

21 -February -2019

КЗК санкционира с общо над 450 хиляди лева „Норделинк-България“ ЕООД и „Нетуоркс-България“ ЕООД за нелоялна конкуренция.

ПДФ

КЗК установи извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК  - общата забрана за нелоялна конкуренция, и наложи имуществени санкции на „Норделинк-България“  ЕООД - 94 020лв., и „Нетуоркс-България“ ЕООД - 358 620 лв. В хода на производството, образувано по искане на „Булсатком“ ЕАД, Комисията установи, че „Норделинк-България“ ЕООД и „Нетуоркс-България“ ЕООД съвместно предлагат пакетни услуги (телевизия и интернет), но не за всички телевизионни програми са налице права за разпространение, предвид декларираните пред СЕМ данни. Това поведение е в противоречие с добросъвестната търговска практика, тъй като може да увреди интересите на конкурентите. Комисията е отчела и факта, че за сключването на договор за доставка на телевизионни програми или пакетни услуги важен елемент от условията му, мотивиращ клиента да избере конкретен доставчик, е броят програми, които би получил. Излъчването на програми без придобити права за разпространение създава предпоставки за формиране на по-ниска себестойност на предлаганите услуги и поради това подобно поведение осигурява противоправно икономическо предимство на двете дружества в сравнение с конкурентни оператори, които предлагат в офертите си единствено телевизионни програми, за чието разпространение действително са придобили права и които реално ги доставят на клиентите си. При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, както и икономическото състояние на ответните дружества.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Вижте ни във Facebook