You Are here: Home Новини Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри обновения корпус на затвора в Стара Загора.

21 -February -2019

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева откри обновения корпус на затвора в Стара Загора.

ПДФ

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева  откри обновения корпус на затвора в Стара Загора на 28 март 2016 г. Ремонтът се финансира от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2009-2014 г. и е на стойност 889 385,08 лева. Изпълнител е Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. 

„Това е пример как с помощта на норвежкия механизъм и с доброволен труд на 52-ма лишени от свобода един затвор може да се ремонтира само за 10 месеца. Предстоят ремонти на още три затвора – във Варна, Бургас и Сливен, където във всяка килия също ще има санитарен възел”, каза министър Захариева на церемонията.

В Стара Загора са ремонтирани жилищните помещения на лишените от свобода, като те вече отговарят на европейските стандарти. Подменена е дограмата на целия корпус на затвора. Извършена е подмяна на инсталациите за водоснабдяване и канализация, изградена е и инсталация за външно площадково водоснабдяване. В килиите са изградени самостоятелни санитарни възли и е осигурена течаща топла вода. Такъв мащабен ремонт в Старозагорския затвор се извършва за пръв път от неговото построяване през 1932 г.

По думите на министър Захариева, в момента върви ремонт във Варненския затвор, завършва се и новото затворническо общежитие в село Дебелт, община Средец, което ще бъде филиал на Бургаския затвор.

На откриването присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов, директорът на затвора Иван Карушков, областният управител Георги Ранов, заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинският съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Отец Йордан и отец Николай отслужиха тържествен водосвет и молебен за освещаване на обновените пространства, а след него официалните гости разгледаха обновените помещения. 

Ремонтът в Стара Загора се извърши по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Общият бюджет на проекта   е 7 058 056 евро или 13 804 357,67 лева. Проектът цели да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. Партньор е Съветът на Европа. 

До момента по проекта са завършени дейности, сред които: модернизираният медицински център и детската ясла към затвора в Сливен, реновираната  сграда на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ -Шумен, обновеният Учебен център на ГДИН в Плевен, ремонтираните помещения в психиатричното крило на Специализирана болница за активно лечение на лишените от свобода към затвора в Ловеч и др. Предстои завършването на последната дейност  - откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да могат да бъдат преместени около 450 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Вижте ни във Facebook