You Are here: Home Новини Цветан Цветанов оправдан по дело за клевета.

21 -February -2019

Цветан Цветанов оправдан по дело за клевета.

ПДФ

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов бе оправдан от Пловдивския районен съд, съобщава Агенция „Фокус“. Цветанов бе обвинен за клевета от уволнената от Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Мирослава Тодорова.
 
Тодорова ще трябва да заплати съдебните разходи по делото, които са в размер на 500 лева. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския оркъжен съд. Съдия Екатерина Роглекова, която е и заместник-председател на постановилия решението Пловдивски районен съд, посочи, че мотивите ще станат обществено достояние и ще бъдат уточнени в 15-дневен срок.
 
Защитникът на Тодорова – адвокат Даниела Доковска, категорично обяви, че ще обжалва решението.
 
Защитникът на Цветанов – Десислава Добрева, пък представи пледоария, в която изтъкна липсата на адресат на обвинението на министъра. По думите ѝ в съдебната практика се приема, че предмет на клевета могат да бъдат конкретни лица. Тодорова е „направила интерпретация на изказването“ за Цветанов, а изразите са били извадени от контекста на цялото интервю. Според Добрева Цветанов е говорил за работния процес и за „публично известния“ факт, че Тодорова забавя дела, с което се нарушава обществения интерес.


 
Цветанов бе обвинен за клевета поради негово изявление пред медиите, в което вътрешният министър изтъкна, че съдия Тодорова покровителства организираната престъпност и мафията. За доказателство той посочи забавянето на някои нейни дела, и по-специално осъдителната присъда на Васил Маникатов.
 
Първоначално заведено към Софийски градски съд (СГС), то бе преместено в Пловдив. Причината за това е заеманият по време на предаването му пост в СГС от страна на Тодорова. Предишното му разглеждане трябваше да бъде на 18 септември, когато то бе отложено за трети път и насрочено за днес, 18 октомври.
 
Целият казус „Мирослава Тодорова“ привлече и стабилно обществено внимание. На 13 юли, след дисциплинарното уволнение на Тодорова от ВСС, граждани и магистрати от Софийския районен съд (СРС), СГС, Върховния касационен съд (ВКС) и Софийския административен съд (САС), излязоха на протест пред сградата на ВСС. Недоволните обвиниха кадровия орган на съдебната система в изпълнение на политическа поръчка.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Вижте ни във Facebook